tisdag 31 januari 2012

Klassisk kalops

Kalopps är en gammal klassiker som står sig än i dag. Passar helt utmärkt när det är kallt ute. Gör dubbel sats så har du för fler kalla dagar!

Recept 4 pers
400 g nötkött; grytbitar, högrev eller bog
1 msk smör
2-3 morötter i stora bitar
1 gul lök i klyftor
1 tsk salt
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
4 dl vatten
(1 msk vetemjöl + 2 msk vatten för redning)
salt, vitpeppar

Skär köttet i småbitar ca 3x3 cm. Fräs i en gryta med smör och lägg i morötter och lök som också får fräsa med lite.
Lägg i kryddorna och salta, tillsätt vatten, låt koka upp på plattan, lägg på locket och så ställer du in hela grytan i ugnen i 130- 140 grader.
Låt koka i ugn ca 2 timmar och ta sedan upp grytan på plattan igen, red av om du vill genom att blanda lite vatten och mjöl i en liten skål tills klumparna är helt borta och sedan tömma i redningen i kalopsen som sedan ska koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och lingonsylt!