fredag 27 januari 2012

Saftig sockerkaka med filmjölk

Sockerkakan är en klassiker som man aldrig tröttnar på! Tänk en skiva nygräddad sockerkaka med ett glas mjölk...
Filmjölken (eller annan syrad produkt så som gräddfil eller yoghurt går också bra) gör att kakan får en saftighet som inte går av för hackor!
Det här receptet har Leila Lindholm bakat med bär i, men jag gör en variant utan. Du gör som du vill.

Recept
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1/4 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt (ca 1 kryddmått)
50 g smält smör
1 dl filmjölk
lite citronsaft (1- 2 msk)
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk bakpulver


Vispa ägg, socker och vanilj vitt och poröst. Blanda sedan i avsvalnat smält smör, fil och citronsaft. I en separat bunke rör du sedan ihop mjöl, bakpulver och salt så att det blandas innan du vänder ner det i smeten. Försök nu att inte vispa bort luften i smeten utan bara röra om så att det är riktigt blandat innan du tömmer smeten i en väl smord och ströad form.
Om du vill ha bär i kakan så tar du ca 2 dl bär (färska eller frysta) strör över 1 msk vetemjöl och sprider ut bären i smeten som du tömt i formen. Ställ in i ungen på 175 grader ca 30- 35 min. Kakan ska liksom lossna från kanterna och prova gärna med en sticka som inte ska vara kladdig när kakan är klar. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den. Varsågoda!