lördag 28 januari 2012

Saftigt hembakat bröd

Att hembakat matbröd ofta känns torrt och trist redan efter en dag är tråkigt, men det finns en bot till det! Detta matbröd skållas, d.v.s. man tömmer kokhett vatten på mjöl och frön som då sväller och suger åt sig fukt som sedan håller brödet saftigt i flera dygn. Baket är indelat i två delar, men det är ett riktigt lätt bröd att baka! Receptet är hämtat ur kokboken Kärlek, oliver och timjan av systrarna Bergenström, där brödet kallas Rofans vardagsbröd.

Recept
2 dl grovt rågmjöl
1-2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl vete- ,havrekli eller vetegroddar
2 tsk salt
5 dl kokhett vatten

Blanda allt detta ordentligt i en bunke och låt stå 1-2 timmar.

1/2 paket jäst
2 dl ljummet vatten
10 dl ca vetemjöl
2 dl vetemjöl extra till utbaket
1 ägg till pensling
5 msk sesam- eller solrosfrön

Rör ut jästen i det ljumma vattnet och blanda ner i bunken. Tillsätt vetemjölet (förutom de två som är reserverade till utbaket). Arbeta ihop detta till en deg , täck över med bakduk och låt jäsa i 1 timme.

Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet och knåda igenom den jästa degen. forma till en stor, avlång och jämntjock rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min och pensla sedan med uppvispat ägg och strö på sesam- eller solrosfrön innan limpan gräddas, först 15 min i 250 grader varm ugn och sedan sänker du temperaturen till 150 grader och gräddar ytterligare ca 30 min.