tisdag 3 januari 2012

Vinterns sallader

Här kommer några recept på bra vintriga sallader med vitkål eller rödkål som basgrönsak:

Recept 
Klassisk apelsin och russinsallad
200 g Vitkål eller rödkål, strimlad
 1 Apelsin, i klyftor som skurits i bitar
1/2 dl Russin
ev. någon msk pressad apelsin

Blanda och servera!

Lingonvitkål
200 g (ca) Vitkål, strimlad
1 dl Lingonsylt

Blanda och servera!

Mammas pizzasallad
200 g Vitkål, strimlad
1 msk äppelcidervinäger
3 msk rapsolja
1 msk Santa Marias italienska salladskrydda

Blanda dressingen (vinäger, olja, krydda) för sig och ringla över vitkålen. Enkelt och en favvo hos barn (väl beprövat på mammas dagisbarn)!



Lyxig sallad
200 g Rödkål, strimlad
150 g Chevreost, smulad
10 grovt hackade Valnötter
1 Granatäpple eller tunt skivat äpple

Blanda och servera!

Coleslaw 
200 g (ca) Vitkål, strimlad
Henning rör ihop röran
1 morot, grovt riven
1/2 gul lök, fint strimlad
1 dl creme fraiche eller gräddfil
1/2 dl majonäs
1 tsk fransk senap
Smaka av med salt och peppar
ev. ett rivet äpple eller en msk apelsinjuice i som smaksättare

Rör i hop creme fraiche med majonäs och senap. Blanda med de strimlade och rivna grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet i någon timme för att få smakerna att komma fram!

Coleslaw special (recept från Arla)
300 g Rödkål, strimlad
2 st äpplen i tunna skivor
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk fransk senap
1/2 msk strösocker
1/2 tsk salt
2 msk pepparrot

Blanda creme fraiche med vinäger, senap, socker, salt och pepparrot. Rör i hop med den strimlade kålen och äpplena. Låt stå i kylen några timmar för smakernas skull!

Tips! Använd osthyveln när du strimlar vitkålen! Rödkålen är inte riktigt lika krispig så det funkar bättre med kniven då.