Sidor

torsdag 5 januari 2012

Glögginkokta päron

Har du glögg kvar sen julhelgen?
Julen är så gott som över, glögg finns det kvar. Jag tror att det är bara till jul och om man är på bandy som det är ok att bjuda på denna dryck... Om man inte gör en efterrätt av den i stället!

Glögginkokta päron med Fraichevisp! 

Recept 4 port
4 st fasta päron typ Kaiser Alexander
Glögg som du har kvar sen julas
Ev socker 1/2 dl om det är vinglögg som du har kvar

Gör så här:
Börja dagen innan kalaset. Skala päronen. Ta sedan en kastrull som är lagom stor så att päronen blir täckta av glöggen.
Vinglögg kan behöva sötas lite (jag hade 4 dl vinglögg till dessa päron- spädde då ut med ca 3 dl vatten och tillsatte 1/2 dl råsocker)

Koka i glöggen ca 2 tim, känn med en potatissticka sån ska passera fruktköttet utan större besvär. Då är de klara för att läggas över i annat kärl som passar för förvaring i kyl, med lock. Lyft över dem försiktigt så att de behålls fina, töm över glögg och förslut. Göm i kylen till nästa dag då du serverar dem med 2 1/2 dl Creme Fraiche som du har vispat med en msk vaniljsocker!

Innan jul gjorde jag glögginkokta päron i vit äppelglögg och det blev supergott, så det går nog använda vilken glögg du än har hemma!