måndag 6 februari 2012

Tekakor med skrädmjöl

Skrädmjöl är vedugnsrostat havre som stenmalts ner till ett fint mjöl med en mjuk, men ändå tydlig nötig karaktär.
Mjölet kommer från Stöpafors kvarn, länkat här!
Vi bakade tekakorna vars recept fanns på baksidan av mjölpaketet. Riktigt god blev de!!!

Recept
5 dl mjölk (jag använde havremjölk)
100 g smör
1/2 dl socker
2 tsk salt
50 g jäst
5 dl skrädmjöl
7-8 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken som ska bli fingervarmt. Smula jästen och måtta upp socker och salt i en bunke, låt väskan lösa upp jästen innan du blandar i mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg (ca 10 min i assistent). Degen ska inte jäsa, utan ska bakas ut direkt till 16-18 tekakor på bakplåtspappersklädda plåtar. Ta med mjölade händer en bulle och platta till den, lägg på plåten. Låt jäsa ca 1 timme med en bakduk över. Grädda i 250 grader ca 7-10 minuter.