Att en grönsak är i säsong betyder att den inte kräver lika mycket energi (i form av växthusvärme) för att odlas och att det inte blir så låga transportsträckor eftersom de kan växa lokalt. Dessutom får de mogna på egen hand, vilket betyder att de innehåller fler näringsämnen, smakar godare och är billigare att köpa!
Svensk frukt och grönt som är i säsong under vintern:
- Rödkål
- Vitkål
- Grönkål
- Brysselkål
- Potatis
- Palsternacka
- Morot
- Rotselleri
- Rödbeta
- Kålrot
- Jordärtskocka
- Lök
- Äpple
Europeisk frukt och grönt: (frilandsodlade grönsaker)
- Aubergine
- Paprika
- Fänkål
- Broccoli
- Blomkål
- Mangold
- Spenat
- Citron
- Kiwi
- Apelsin
Bunkra upp med frysta bär så du har under vinter och vår!
Källa; Naturskyddsföreningen länkat här!