söndag 22 januari 2012

Lammkotletter med sallad på sötpotatis och apelsin

Vissa favoriter återkommer då och då på matbordet, som den här festliga rätten med lamm och sötpotatissallad! Smakerna är många och goda! Lammkotletterna blir dessutom extra goda eftersom de kommer från hagarna i Hälsingland! Receptet kommer från Tasteline, komponerat av Carina Brydling.

Recept
600 g lammkotletter
1 msk paprikapulver
2 msk kumminfrön
2 st vitlöksklyftor
olivolja
salt och peppar

Mortla paprikapulver kummin och vitlöksklyftor i  ca 2 msk olivolja. Gnid in lammet med kryddorna och låt stå och marinera under tiden salladen förbereds. Stek när salladen börjar bli klar i en varm stekpanna med olja o smör, eller grilla köttet om du har möjlighet.

Sötpotatissallad:
2 st sötpotatis
1 st rödlök
100 g Haricots verts
2 st färska fikon
1 st apelsin
färsk chili, 1/4 dels
1 äggula
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
salt peppar
blandad sallad
1 kruka koriander

Skala och koka sötpotatisen och haricots vertsen i saltat vatten. Gör majonäsen under tiden. Blanda äggula, senap och vinäger. Droppa försiktigt i oljan under vispning (eller använd stavmixern) tills det tjocknar. blanda i rivet skal av apelsin och finhackad chili. Smaka av med salt och peppar. Låt potatis och haricotsvertsen svalna något under tiden du skivar rödlök samt filéar apelsinen. Tärna sedan sötpotatisen grovt och blanda ner allt i majonäsen. Lägg en bädd av sallad och koriander underst på ett fat och klicka sedan på potatissalladen. Lägg på fikonen skurna i klyftor.