Sidor

tisdag 31 januari 2012

Klassisk kalops

Kalopps är en gammal klassiker som står sig än i dag. Passar helt utmärkt när det är kallt ute. Gör dubbel sats så har du för fler kalla dagar!

Recept 4 pers
400 g nötkött; grytbitar, högrev eller bog
1 msk smör
2-3 morötter i stora bitar
1 gul lök i klyftor
1 tsk salt
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
4 dl vatten
(1 msk vetemjöl + 2 msk vatten för redning)
salt, vitpeppar

Skär köttet i småbitar ca 3x3 cm. Fräs i en gryta med smör och lägg i morötter och lök som också får fräsa med lite.
Lägg i kryddorna och salta, tillsätt vatten, låt koka upp på plattan, lägg på locket och så ställer du in hela grytan i ugnen i 130- 140 grader.
Låt koka i ugn ca 2 timmar och ta sedan upp grytan på plattan igen, red av om du vill genom att blanda lite vatten och mjöl i en liten skål tills klumparna är helt borta och sedan tömma i redningen i kalopsen som sedan ska koka upp igen. Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och lingonsylt!

söndag 29 januari 2012

Köttfärspaj med kantareller

Rester av köttfärssås är tacksamt att laga ny mat på. Pastagratäng, varma smörgåsar, soppa eller pizza är några exempel på vad man kan göra. Vi gör en köttfärspaj i dag.

Recept

3 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk kallt vatten

Arbeta ihop degen med en kniv i matberedaren. Tryck ut i pajformen, pricka med en gaffel och förgrädda i 175 grader ca 10 min.

2-3 dl färdig köttfärssås
1 purjolök
1 gul lök
1 dl förvällda kantareller
1 msk smör
salt och peppar

Fräs purjolök och gul lök som du skurit i bitar tillsammans med svampen. Salta och peppra lite, blanda sedan i köttfärsen så att den blir varm. Slå fyllningen över det förgräddade pajskalet.

2 dl  riven stark ost
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 krm peppar

Vispa samman allt till äggstanningen och fördela överst på pajen. Ställ in i ugnen ca 40 min i 175 grader.Servera med en sallad.

lördag 28 januari 2012

Saftigt hembakat bröd

Att hembakat matbröd ofta känns torrt och trist redan efter en dag är tråkigt, men det finns en bot till det! Detta matbröd skållas, d.v.s. man tömmer kokhett vatten på mjöl och frön som då sväller och suger åt sig fukt som sedan håller brödet saftigt i flera dygn. Baket är indelat i två delar, men det är ett riktigt lätt bröd att baka! Receptet är hämtat ur kokboken Kärlek, oliver och timjan av systrarna Bergenström, där brödet kallas Rofans vardagsbröd.

Recept
2 dl grovt rågmjöl
1-2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1 dl vete- ,havrekli eller vetegroddar
2 tsk salt
5 dl kokhett vatten

Blanda allt detta ordentligt i en bunke och låt stå 1-2 timmar.

1/2 paket jäst
2 dl ljummet vatten
10 dl ca vetemjöl
2 dl vetemjöl extra till utbaket
1 ägg till pensling
5 msk sesam- eller solrosfrön

Rör ut jästen i det ljumma vattnet och blanda ner i bunken. Tillsätt vetemjölet (förutom de två som är reserverade till utbaket). Arbeta ihop detta till en deg , täck över med bakduk och låt jäsa i 1 timme.

Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet och knåda igenom den jästa degen. forma till en stor, avlång och jämntjock rulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 min och pensla sedan med uppvispat ägg och strö på sesam- eller solrosfrön innan limpan gräddas, först 15 min i 250 grader varm ugn och sedan sänker du temperaturen till 150 grader och gräddar ytterligare ca 30 min.

fredag 27 januari 2012

Saftig sockerkaka med filmjölk

Sockerkakan är en klassiker som man aldrig tröttnar på! Tänk en skiva nygräddad sockerkaka med ett glas mjölk...
Filmjölken (eller annan syrad produkt så som gräddfil eller yoghurt går också bra) gör att kakan får en saftighet som inte går av för hackor!
Det här receptet har Leila Lindholm bakat med bär i, men jag gör en variant utan. Du gör som du vill.

Recept
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1/4 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt (ca 1 kryddmått)
50 g smält smör
1 dl filmjölk
lite citronsaft (1- 2 msk)
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk bakpulver


Vispa ägg, socker och vanilj vitt och poröst. Blanda sedan i avsvalnat smält smör, fil och citronsaft. I en separat bunke rör du sedan ihop mjöl, bakpulver och salt så att det blandas innan du vänder ner det i smeten. Försök nu att inte vispa bort luften i smeten utan bara röra om så att det är riktigt blandat innan du tömmer smeten i en väl smord och ströad form.
Om du vill ha bär i kakan så tar du ca 2 dl bär (färska eller frysta) strör över 1 msk vetemjöl och sprider ut bären i smeten som du tömt i formen. Ställ in i ungen på 175 grader ca 30- 35 min. Kakan ska liksom lossna från kanterna och prova gärna med en sticka som inte ska vara kladdig när kakan är klar. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den. Varsågoda!



torsdag 26 januari 2012

Jordärtskocksoppa

Soppa är underskattad mat. Det är gott, mättande och dessutom har man liksom rätt till ett gott nybakt bröd eller ännu bättre; en efterrätt till detta goda också!
Igår gjorde jag en favorit hos hela familjen; Jordärskocksoppa!


Recept
300 g Jordärtskockor (en påse eko-jordärtskockor)
4 potatisar
8 dl vatten
2 msk konc. kycklingbuljong
1 dl grädde
lite citronjuice
salt, peppar

Skala skockor och potatisar, dela i mindre bitar, kasta ner i en kastrull med vatten och buljong. Koka tills de är genomkokta, mixa med mixerstav tills du har en len soppa, töm i grädden och koka upp. Smaka av med citronjuice, salt och peppar.
Ringla lite olivolja över de uppslevade skålarna och lite grönt, om du har. Jag hade lite timjan i en kruka hemma!

Vi åt lite ostkaka och bär efter den här! Gott!!!

onsdag 25 januari 2012

Vad har du i ditt kylskåp?

Igår misslyckades jag. Jag hade en bit rostbiff i frysen som jag tänkte göra en god paj av, men det blev ingen god paj. Den blev icke ätbar. Men det är ju det som lite är grejen med improvisationsmatlagning. Ibland hittar man på något som blir gott, vars recept som man vill sprida så att alla kan testa och laga det goda, men så kan man misslyckas också.

Hitta recept har en sida där du kan skriva in vad du har i kylskåpet. Sedan söker den i matbloggars recept vad som stämmer in på dina ingredienser. På den här sidan kan du som inte riktigt ännu har övat upp modet till att hitta på själv ta hjälp av andra matbloggare. Då behöver du inte vara rädd för att göra mat som ingen vill äta!

tisdag 24 januari 2012

Kolakakor

Enklare småkaka är svår att hitta. Godare likaså.

100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl vetemjöl
1 dl (knappt) strösocker
0,5 tsk vaniljpulver (Khoisan teas ekologiska)
1 msk sirap
1 tsk bakpulver

Hacka/ nyp ihop alla ingredienser tills det blir en degklump. Dela klumpen på två och rulla ut till fingertjocka  längder. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt, tryck till dem lite lätt med fingrarna eller en gaffel och ställ in i ugnen ca 10- 12 min i 175 grader.
Skär längderna på snedden direkt när du tar ut plåten ur ugnen. Låt svalna och förvara torrt i en försluten burk.

Vackraste tulpanen i staden!

Tulpaner är ju så fina! Känns vårigt när de kommer in på bordet. Just dessa vita (de gula är från två vänner) är klimatkompenserade dessutom- då kan man njuta med lite bättre samvete!

söndag 22 januari 2012

Lammkotletter med sallad på sötpotatis och apelsin

Vissa favoriter återkommer då och då på matbordet, som den här festliga rätten med lamm och sötpotatissallad! Smakerna är många och goda! Lammkotletterna blir dessutom extra goda eftersom de kommer från hagarna i Hälsingland! Receptet kommer från Tasteline, komponerat av Carina Brydling.

Recept
600 g lammkotletter
1 msk paprikapulver
2 msk kumminfrön
2 st vitlöksklyftor
olivolja
salt och peppar

Mortla paprikapulver kummin och vitlöksklyftor i  ca 2 msk olivolja. Gnid in lammet med kryddorna och låt stå och marinera under tiden salladen förbereds. Stek när salladen börjar bli klar i en varm stekpanna med olja o smör, eller grilla köttet om du har möjlighet.

Sötpotatissallad:
2 st sötpotatis
1 st rödlök
100 g Haricots verts
2 st färska fikon
1 st apelsin
färsk chili, 1/4 dels
1 äggula
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja
salt peppar
blandad sallad
1 kruka koriander

Skala och koka sötpotatisen och haricots vertsen i saltat vatten. Gör majonäsen under tiden. Blanda äggula, senap och vinäger. Droppa försiktigt i oljan under vispning (eller använd stavmixern) tills det tjocknar. blanda i rivet skal av apelsin och finhackad chili. Smaka av med salt och peppar. Låt potatis och haricotsvertsen svalna något under tiden du skivar rödlök samt filéar apelsinen. Tärna sedan sötpotatisen grovt och blanda ner allt i majonäsen. Lägg en bädd av sallad och koriander underst på ett fat och klicka sedan på potatissalladen. Lägg på fikonen skurna i klyftor.

onsdag 18 januari 2012

Gammalt torrt bröd blir vitlöksbröd


Gammalt torrt bröd går att använda på många olika sätt, men ett enkelt och bra tips är att ringla olivolja och gnugga en vitlöksklyfta på båda sidor av brödskivan och sedan rosta den i en ren stekpanna. Gott som tilltugg eller som tillbehör till en sallad!

Sallad Quattro colore

Snabblunch eller middag. På max tio minuter så är maten på bordet!

Recept 2-3 pers
Ett paket färska tortellinis, gärna med smak av soltorkade tomater
Mainerade kronärtskockor 2-3 st
Marinerade soltorkade tomater, 5-6 st
Två nävar roccolasallad
Lite flagad parmesan
Små tomater (gula eller röda beroende på hur många färger du vill ha; tres eller quattro?)

Sätt på vattenkokaren med vatten till pastan.
Under tiden det kokar upp kan du strimla soltorkade tomater och dela kronärtskockorna och tomater.
Slå det kokande vattnet i en kastrull, salta och koka pastan. Nu hinner du duka. Blanda sedan allt i en salladsskål, flaga över parmesan med hjälp av osthyveln och servera!

måndag 16 januari 2012

Grönsaksgryta

Den här enkla och snabba grytan kan ätas helt vegetarisk eller med stekt fisk till. Receptet fanns på baksidan av gräddpaketet från Arla för inte så länge sedan.

Recept 4 port
1 fänkål
1 burk hela körsbärstomater
2 dl grädde
salt
peppar
ev timjan

Fräs fänkålen som du skurit i mindre bitar i en liten gryta. Töm i burken och fyll på med grädde låt sjuda i 5 min. Smaka av med salt o peppar.
Här serverat med Kamutvete (Frebacos kravmärkta). Potatis eller bulgur är också gott till.



söndag 15 januari 2012

Dejting med rester!

Hur smart är då inte detta? Skriv in dina rester och hitta en matchande date med rester på Lantmännens sida! Hade jag inte varit gift hade jag lagt ut min lilla osexiga klick tacoköttfärs som ligger till sig i kylskåpet. Men kanske skulle man få bättre hugg på en bit grönmögelost eller någon exotisk grönsak...

fredag 13 januari 2012

Bloggklassiker Pollykaka

Pollykaka

På bloggen Vardagstugg från 2008 finns recept på något som redan då var en bak- bloggklassiker; Pollykakan! Hur gott låter det inte med en kladdkaka full med Pollys? Vi testar den som fredagsefterrätt tillsammans med barnens farbror och faster med blivande kusin i magen. Betyg: Mycket gott; det här receptet måste skrivas av!

Recept:
3 st ägg
2 dl strösocker
200g mörk choklad
100g smör
1/2 dl vetemjöl
1 påse Polly (klassiska blå)

Vispa ägg och socker så det blir fluffigt. Smält choklad och smör, blanda i. Blanda sedan i mjölet och Polly.
Töm i smörad och ströad springform. Grädda på 175 grader i 25 min. Servera ljummen med vaniljglass eller vispad grädde!

torsdag 12 januari 2012

Kedjans egna luras

I affären lockas vi att köpa affärens egna märke eftersom det placeras så att dina ögon först ska se billiga Icas egna eller Garant eller vad det nu heter. Vi tror ju att smöret på hyllan såklart är från svenska bönder och dessutom är 5 kronor billigare! Eller hur är det?

För inte så länge sedan, det var precis innan jul, så var det ont om svenskt smör. Varför? Jo sanningen är den att de svenska bönderna inte får betalt för det jobb de utför. Får man inte betalt så slutar man eller går i konkurs. Så enkelt är det. Det finns inte tillräckligt med mjölkbönder i Sverige för att möta vårt behov av smör längre eftersom de som stretat nu börjar tröttna på att inte få betalt.

Icas egna smör kommer från Danmark. Ett land som inte är känt för sin goda djurhållning direkt.
Du konsument, tänk på vem du stödjer med ditt köp! Ta inte det första du ser utan se dig omkring! Det är väl befogat att ifrågasätta ett billigt pris!

onsdag 11 januari 2012

Tonfiskröra med äpple

Mitt lilla mellanmäl med tonfiskröra på hårt bröd
 yoghurt och Müsli med nötter och nypon

Den här tonfiskröran är supergod på hårdbröd och mjukbröd, eller bara som den är som eget litet mellanmål... Keso med Chili Chipotle  har lite styrka så det behövs inga andra kryddor.

1 paket Keso Chili Chipotle
1 burk avrunnen tonfisk
1/2 dl majonäs
1/2 äpple
persilja

Hacka äpplet i bitar som är 0,5 x 0,5 cm och hacka några kvistar persilja. Blanda ihop alltihopa! Lägg på mackan och njut!

Müsli med nötter och nypon

Till frukost äter vi oftast gröt på vintern och filmjölk eller yoghurt på sommaren. Men dagens väder (sol, snön har smält bort) gjorde mig så sugen på hemmagjord müsli och yoghurt...

Så här gör jag:
1 dl kokosflingor
1 dl havregryn
1 dl rågflingor
1 dl boveteflingor
1/2 dl vetegroddar
1 dl pumpakärnor
ca 2 dl nötter, grovt hackade (hasselnötter, valnötter, mandlar eller vad du har hemma)

Blanda i en skål och gör sedan en liten honungslag som du rör till honungen smält och sedan tömmer över grynen och nötterna i skålen;
2 msk honung
En liten kik i ugnen då och då...
1 msk rapsolja
1/2 dl hett vatten

Sprid ut müsliblandningen på bakplåtspapper i en långpanna. Ställ in i het ugn, 250 grader. Nu måste det passas så att det inte blir för hårt rostat, ta gärna ut någon gång och rör om. Det går riktigt fort och är klart på några minuter!

Ta ur ugnen, låt svalna och blanda sedan i;
1/2 dl Malda nyponskal (Risentas)
1 dl linfrön
1 dl russin

Förvara torrt och svalt, njut av en vitaminrik müsli till frukost!

tisdag 10 januari 2012

En toppensida!

Gå in på sidan Släng inte maten! Flera tips, goda idéer och tankar!

måndag 9 januari 2012

Fiskgratäng med asiatiska influenser

Mat för hela familjen!
Enkel fiskrätt i ny skepnad. Till middag i dag blev det fiskgratäng med nya smaker, klart på 30 minuter!
 "Va god mat du har gjort mamma!" var min fyraårings betyg, och ja, då känner man ju sig ganska lycklig!

Här kommer receptet!

Recept 4 port
4 portionsbitar vit fisk, t.ex. sej eller torsk, MSC märkt, se WWFs lista!
3 dl Creme fraiche
2 tsk Sambal olek
2  pressade vitlöksklyftor
lite salt
Grönsker till wok

Henning är en grake om ni
inte hade hört det förrut.
Ugnen på i 200 grader. Lägg den tinade fisken i en ungssäker form. Salta lite grand. Blanda ihop Creme fraiche med Sambal olek och de pressade vitlöksklyftorna. Smeta ut detta över fisken och ställ in i ugnen. Under tiden kokar du riset och skivar upp tunna slantar av morot, fänkål och rödlök. Efter 20- 25 min är fisken klar. Woka grönsakerna i het panna med lite olja. Woken kan man variera efter vad man har hemma; en klyfta vitkål som strimlas eller broccoli i små buketter skulle också passa till exempel. Här kan man variera lite efter säsong eller ta genvägen med att köpa färdiga wokgrönsaker i frysdisken också såklart. Servera med ris!
Vilken tur att 4 åriga grakar
(drakar) gillar fisk!

söndag 8 januari 2012

Äggvitor blir till våfflor idag

Ibland kräver efterrätter o maträtter bara äggulor. Så nu har jag samlat på mig 6 äggvitor som står i kylskåpet och väntar. Maräng i all ära, men det är inte en favorit hos mig, inte att baka själv åtminstone.
Vad ska man göra då?

Det blir våfflor till lunch! Lätt att vispa ihop när vi får lunchgäster. K med barnen kommer, de stora barnen ska leka och de små ska titta lite på varandra.
Det här receptet ger frasiga våfflor och kan göras helt mjölkfritt om du byter ut smör mot margarin.

Här blir det våffelkalas!
Recept
Kirstis frasvåfflor ca 12 laggar

3 st ägg
4 dl vatten
4 dl vetemjöl
150 g smält smör (margarin om du vill ha mjölkfritt)
1/2 tsk salt
2 tsk socker

Nu hade jag 6 st äggvitor och bytte dem mot 3 ägg i receptet, vilket gick alldeles utmärkt.

Vispa ägg och vatten med mjöl till en jämn smet. Tillsätt det smälta smöret som har fått svalna, salt och socker.
Klart att gräddas!
Godast är ju våfflor med hjortronsylt och vispad grädde till!


Polis Polis Potatismosplättar!

Henning i hugger in
Rester kvar av potatismoset? Med det här receptet kommer du i fortsättningen göra lite extra potatismos bara för att det ska bli över till mammas världsgoda POTATISMOSPLÄTTAR!

Recept
Potatismosplättar ca 3 pers
Ca 3 dl kall potatismos
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
ca 3/4 dl mjölk
Gott om smör till stekning

Blanda mos och ägg med en trägaffel eller liknande i en bunke. Tillsätt mjöl, blanda om. Mjölken ska sedan göra smeten så lös så att den är jämförbar med typ mannagrynsgröt i konsistens, dvs fast men lite rinnig. Det beror ju på hur lös moset är hur mycket mjölk du ska blanda i, så lita på din känsla.
Serveras här med Coleslaw och rårörda lingon
Lägg ganska mycket smör i en vanlig stekpanna på medeltemperatur, det ska inte snålas här! Använd en slev och skeda ut 3- 4 plättar i stekpannan åt gången. Stek på var sida i några minuter tills du har en gyllenbrun yta.  Fyll på med mer smör i pannan när det behövs.

Servera varma direkt med en god sallad och lingonsylt eller rårörda lingon!

Du kan även använda rester av en soppa med potatisbas, tex. blomkål  och potatissoppa eller  jordärtskockssoppa i stället.



lördag 7 januari 2012

Mustigt högrev med sidfläsk

Högrev i rödvin med sidfläsk!

Receptet som jag har inspirerats av är från bloggen Allt blir bättre med bacon. Lite små förändringar har gjorts, men detta är ett "man tager vad man haver" recept, så du tar det du har hemma!

Recept 4-6 port
Högrev av nöt ca 1kg
Rökt sidfläsk ca 200 g
2 st lökar
1 morot
1 ask skogschampinjoner
2 msk tomatpuré
3 msk konc. buljong
3-4 dl rödvin
Några kvistar rosmarin

Du behöver en ugnssäker gryta. Börja med att fräsa köttet runt om i lite smör så att det blir stekyta. Ta upp köttet och ställ åt sidan. Ta sedan fläsk, morot och lök skuren i mindre bitar, samt champinjoner och fräs detta, lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt tomatpuré, buljong, vin och rosmarin. Koka upp på plattan, lägg på locket och ställ in i ugnen i 130-140 grader ca 4 timmar.

Ta ur ugnen och lyft upp det möra köttet  (som ska vara så mört att det går att skära med en sked). Koka ihop såsen, ev red av med lite Maizena, lägg tillbaka köttet och servera med potatismos, ris eller pressad potatis.


torsdag 5 januari 2012

Glögginkokta päron

Har du glögg kvar sen julhelgen?
Julen är så gott som över, glögg finns det kvar. Jag tror att det är bara till jul och om man är på bandy som det är ok att bjuda på denna dryck... Om man inte gör en efterrätt av den i stället!

Glögginkokta päron med Fraichevisp! 

Recept 4 port
4 st fasta päron typ Kaiser Alexander
Glögg som du har kvar sen julas
Ev socker 1/2 dl om det är vinglögg som du har kvar

Gör så här:
Börja dagen innan kalaset. Skala päronen. Ta sedan en kastrull som är lagom stor så att päronen blir täckta av glöggen.
Vinglögg kan behöva sötas lite (jag hade 4 dl vinglögg till dessa päron- spädde då ut med ca 3 dl vatten och tillsatte 1/2 dl råsocker)

Koka i glöggen ca 2 tim, känn med en potatissticka sån ska passera fruktköttet utan större besvär. Då är de klara för att läggas över i annat kärl som passar för förvaring i kyl, med lock. Lyft över dem försiktigt så att de behålls fina, töm över glögg och förslut. Göm i kylen till nästa dag då du serverar dem med 2 1/2 dl Creme Fraiche som du har vispat med en msk vaniljsocker!

Innan jul gjorde jag glögginkokta päron i vit äppelglögg och det blev supergott, så det går nog använda vilken glögg du än har hemma!

tisdag 3 januari 2012

Vinterns sallader

Här kommer några recept på bra vintriga sallader med vitkål eller rödkål som basgrönsak:

Recept 
Klassisk apelsin och russinsallad
200 g Vitkål eller rödkål, strimlad
 1 Apelsin, i klyftor som skurits i bitar
1/2 dl Russin
ev. någon msk pressad apelsin

Blanda och servera!

Lingonvitkål
200 g (ca) Vitkål, strimlad
1 dl Lingonsylt

Blanda och servera!

Mammas pizzasallad
200 g Vitkål, strimlad
1 msk äppelcidervinäger
3 msk rapsolja
1 msk Santa Marias italienska salladskrydda

Blanda dressingen (vinäger, olja, krydda) för sig och ringla över vitkålen. Enkelt och en favvo hos barn (väl beprövat på mammas dagisbarn)!



Lyxig sallad
200 g Rödkål, strimlad
150 g Chevreost, smulad
10 grovt hackade Valnötter
1 Granatäpple eller tunt skivat äpple

Blanda och servera!

Coleslaw 
200 g (ca) Vitkål, strimlad
Henning rör ihop röran
1 morot, grovt riven
1/2 gul lök, fint strimlad
1 dl creme fraiche eller gräddfil
1/2 dl majonäs
1 tsk fransk senap
Smaka av med salt och peppar
ev. ett rivet äpple eller en msk apelsinjuice i som smaksättare

Rör i hop creme fraiche med majonäs och senap. Blanda med de strimlade och rivna grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylskåpet i någon timme för att få smakerna att komma fram!

Coleslaw special (recept från Arla)
300 g Rödkål, strimlad
2 st äpplen i tunna skivor
2 dl creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk fransk senap
1/2 msk strösocker
1/2 tsk salt
2 msk pepparrot

Blanda creme fraiche med vinäger, senap, socker, salt och pepparrot. Rör i hop med den strimlade kålen och äpplena. Låt stå i kylen några timmar för smakernas skull!

Tips! Använd osthyveln när du strimlar vitkålen! Rödkålen är inte riktigt lika krispig så det funkar bättre med kniven då.