Sidor

onsdag 21 december 2011

Blogg plus välgörenhet ärlikamed sant


Den här bloggposten innehåller nötkräm


”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.
Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.
Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

tisdag 20 december 2011

Morotskaka med saffran i långpanna

I långpannan eller ugnsplåten (ser kanske lite tama ut, den gula färgen syns  bättre på kortet nedan)

Så här smarrigt gula blev de!
Saknar du något gott efter julmaten? Här kommer ett superrecept på en kaka som räcker till flera:
Morotskaka med saffransfrosting!

Recept  
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 tsk kanel
3 tsk vaniljsocker
6 dl finrivna morötter (ca 5-6 st)
Rivet skal (zest) och saft från en apelsin
2 dl raps- majs eller solrosolja

Frosting:
1 pkt saffran (0,5 g)
rivet skal och saft av 1/2 apelsin
3 dl florsocker
50 g mjukt smör
300 g philadelphiaost

Till dekor t.ex. kokosflingor eller rivet apelsinzest. Frysta lingon passar också att strö på, men spara då tills du ska servera kakan!


1. Sätt på ugnen på 175 grader
2. Smörj och ströa en långpanna till normalstor ugn.
3. Riv allt som ska rivas till kakan, apelsin o morot
4. Vispa ägg och socker pösigt
5. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten
6. Tillsätt rivna morötter apelsinskal och saft samt olja och rör om
7. Häll i formen, ställ i ugnen och grädda ca 25 min. Gör ett provstick med en tändsticka eller potatisticka i mitten av kakan som inte ska vara kladdig om kakan är klar. Ta ur ugn och låt svalna. Under tiden kan du göra frostingen;

8. Vispa smöret till frostingen med 1 dl florsocker till att börja med till en slät massa. Sen kan du blanda i resterande florsocker och philadelphiaost.
9. Stöt saffran och blanda i frostingen tillsammans med apelsinsaft och zest.
10.Bred över kakan och strö över kokos eller dekorera på önskat sätt.

Skär i rutor (blir ca 30 st) och servera eller förvara i frysen tills det är fest! Juligt och göttigt!

Tips! Doppa kniven i varmt vatten och torka av mellan snitten så följer inte frostingen med!



torsdag 8 december 2011

Livsmedelsverkets tips

Visste du att 50-60 kg  fullt ätbar mat per person och år slängs bort?  Tips från livsmedelsverket om hur du kan tänka kring rester och spara hela 5000 kr per år finns länkat HÄR!

Köttgryta för 8 mån

Köttgryta för de små,  från 8 mån.

Recept
ca 1/2 dl köttfärs
1 1/2 dl vatten
1 potatis
1 liten morot
1/4 lök
2 tsk rapsolja
1 kryddmått timjan
2 kryddmått oregano

1. Skiva potatisen tunt, riv moroten och löken fint och lägg i kastrullen med vatten tillsammans med köttfärsen och olja.
2. Låt koka 30- 40 min, tillsätt kryddor (obs ej salt till de små) och smaka av.
3. Mosa ordentligt med gaffel, tillsätt mer väska vid behov och servera! Detta är mer än en portion, så frys in i resterna t.ex. form av istärningar så att du lätt kan ta fram och värma i mikron.

Detta recept blev ganska precis en full "istärningsform"eller vad man nu ska kalla den där plastgrejen? Frys in i formen och tryck ut i en fryspåse som du förvarar i frysen tills det är matdax.

På bilden serveras grytan med en istärning potatis och majspuré och en tärning ärtpuré. Det är perefekt om man vill variera barnmaten och servera med lite olika grönsakspuréer!


onsdag 7 december 2011

Lammstek a la Johan

Lammstek a la Johan!
Det här receptet har jag fått av min svåger. Jag gjorde detta till min kompis möhippa och det är flera som har frågat om receptet efter det. Så håll till godo mina vänner!
Att köpa ett halvt eller helt lamm av en bonde kan vara en god idé, köttet är mycket godare än det du får tag på i butiken (som allt som oftast är importerat från Nya Zeeland) så hör med närmaste fårbonde!
Eftersom får betar utomhus i stort sätt året om och inte behöver något kraftfoder så är lammkött mer klimatsmart än t.ex. nöt och gris.

Lammstek hör med potatisgratäng med jordärtskocka och Lyxig rödkålsallad
Recept
En lammstek, gärna med ben
En kruka rosmarin eller 3-4 rejäla kvistar
Vitlök 6- 8 klyftor
50- 75 g Smör
Salt

1.Om du har en genomfryst stek, ställ in den  på 150 grader i en ca timma. Om steken är tinad eller färsk gå till steg två.
2. Ta ut steken, höj temperaturen på ugnen till 175 grader. Förbered steken nu med att späcka, dvs sticka en en vass kniv och sedan trycka in vitlökskyftor och rosmarinkvistar i steken. Skiva smöret tunt och lägg över hela steken. Salta. Stick i en stektermometer och ställ in i ugnen igen.
3. När steken har nått 65-70 grader är den klar, dvs lite rosa. Ta ut den och låt den vila, slå in den i folie under tiden. Spara skyn till serveringen! När det är dax att äta (köttet kan ätas kallt eller ljumt) skiva upp och salta lite lätt, töm på sky


Gott till är denna reducerade balsamvinäger
3/4 dl Balsamvinäger
1/2 dl Vatten
2 msk Farinsocker

Rör om och sjud allt ca 3-5 min och ställ att svalna, det ska bli som en sirapsliknande konsistens som du sedan ringlar över det skivade köttet. Om det är för segt, blanda i lite vatten, om det är för tunt koka det en liten stund till.

Servera med ungsrostade rotsaker eller potatis- eller rotsaksgratäng och sallad!



tisdag 6 december 2011

Pölsa for dummies

Pölsan är älskad och hatad. De flesta har en åsikt om pölsan. Men en sak är i alla fall säker, den är en klimatsmart rätt! Och god enligt min åsikt!

Det tar lite tid att laga, men det blir mycket mat som går att frysa in till flera måltider.
Här kommer ett beprövat recept, men eftersom det är svårt att avgöra hur mycket kött med ben så får du avväga hur mycket korngryn som ska tillsättas. Det är ju också en smaksak, skippa korngryn om du ska ha den som Torgny Lindgren vill ha den... Därför blir det ett recept på hur du ska gå till väga och inte exakta volymer.
Du behöver en syltkastrull, en stor kastrull- 10 l eller större, och en köttkvarn.


Recept
Ben med köttrester, älg eller nöt, gärna med märg (fråga jaktlag, om du känner någon som jagar eller jagar själv) Det ska vara så att du kan koka i en kastrull så be dem såga längre benbitar.
2-4 st Lagerblad
5- 10 st Kryddpepparkorn
5- 10 st Vitpepparkorn
Korngryn
3-6 Gula lökar
salt
peppar
vatten


1. Fyll upp kastrullen med vatten så att det precis täcker upp köttet. Koka upp och låt koka i 4-5 min, ta sedan upp köttet, skölj av det så att allt grums följer med. Diska ur kastrullen och fyll på med nytt vatten, lägg tillbaka köttet och lägg i kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad. Nu slipper du stå och skumma av koket.
2. Koka upp och låt sjuda i 1- 2 tim. Sila av buljongen och spara den till korgrynskoket! Köttet ska nu svalna så att du kan skilja köttet från benresterna.
3. Mal ner köttet och tillsammans med det de råa lökarna.
4. Koka korngrynen enligt förpackningen, men använd buljongen från köttkoket i stället för vatten men glöm ej att ta bort kryddorna först. När grynen börjar bli klara blandar du i det malda köttet och löken. Späd med mer vätska om det behövs. Koka upp och smaka av med salt (det behövs ganska mycket) och peppar.

Servera med stekt ägg, stekt lök, kokt potatis och inlagda rödbetor. Frys in måltidsförpackningar av det som blir över.
Tack mormor, svärmor och mamma för råd och tips!

Pepparkakor

Pepparkaksbak för barn!
Pepparkaksdeg är bra eftersom den håller så länge i kylen, ca 2-3 veckor, och då kan man ju dela upp det  roliga på flera bak- nästan som trolldeg! Dessutom är den ju ätbar.

Här kommer ett enkelt recept som du rör ihop en kväll innan baket äger rum (då den ska vila i kylskåp 1-2 dygn). Receptet är hämtat ur Annas Kakbok, Anna Bergenström.

Eksta pepparkakor (ca 150- 200 st)

250 g smör
4 dl strösocker
2 dl sirap
2 dl vatten
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 struken msk bikarbonat
13 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Skiva upp smöret i en bunke och tillsättkryddorna, ställ åt sidan.
2. Mät upp socker, sirap och vatten i en katrull, låt detta koka upp och slå sedan det heta på smör och kryddor och rör om tills smöret har smält. Låt svalna till rumstemperatur.
3. Mät upp mjölet (var lätt på handen så att det inte blir kompakt) och blanda med bikarbonaten innan du rör ner detta i smeten, som ska bli ganska lös. Plasta över bunken eller stoppa i degen i en plastpåse och stoppa i kylskåpet för att svälla 1-2 dagar.
4. Dags för utbakning! Ta fram en bit ur kylen, använd så lite mjöl som möjligt, kavla ut tunt och ta ut figurer med pepparkaksmått. Lägg dem snarast på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200-225 grader i 4-6 minuter.

Allting har en början

Nu börjas det!
Från och med nu ska jag dela med mig av mina recept och fota det jag lagar! Allt från barnmat till knäckebröd och kalvsylta! Håll till godo mina vänner!