onsdag 8 februari 2012

Semlor, Hetvägg, Fettisdagsbulle, Temlor, Fastlagsbulle... Kärt barn har måååånga namn!

Det är ju bara två veckor kvar nu, om man ska vara noggrann, tills denna underbara bakelse får göra entré på riktigt. För det är under fastan, från och med fettisdan till påskan, man får snaska i sig semlor. Eller egentligen bara på fettisdagen, den 21 februari. Vi tjuvstartade i går och åt minisemlor efter maten. Den första är ju den godaste!!!
Här kommer ett riktigt bra recept på dessa. Det blev 32 stycken. Gör du dem större får du färre och då bör du grädda dem lite längre i ugnen också. Men vi tyckte den här storleken var bra, då kan en liten en äta en egen och de vuxna två, om de orkar!
Jag tar den här!
Recept
50 g jäst
3 dl mjölk
100 g smör
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk nystött kardemumma
1 rumsvarmt ägg
1/2 tsk hjorthornssalt
10 dl vetemjöl
 + 1 uppvispat ägg till pensling

Smula jästen i en bunke. Måtta upp socker och salt och stöt kardemummakärnor -allt detta ner i bunken med jästen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt (37 grader). Töm det fingervarma över jästen som nu ska lösas upp (rör om) innan du knäcker ner ett ägg. Sedan ska mjölet och hjorthornssaltet också i. Arbeta nu länge ihop degen så att den blir blank och fin, helst med en köksassistent (alltså inte en människa utan en liten maskin) eller degkrokar på en elvisp. 
Låt degen jäsa ca 30 min med en bakduk över bunken.
När den jäst klart tar du och kör några varv med assistenten eller degkrokarna så att luftbubblorna försvinner. Sedan upp på lätt mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar som sedan delas i varsina fyra delar. Rulla till lena fina bullar, lägg upp på bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa i ca 40 minuter under duk. Sätt på ugnen på 250 grader. 
När bullarna jäst klart så penslar du försiktigt med uppvispat ägg. Ställ in i ugnen, grädda tills de är gyllenbruna, ca 5- 7 minuter! Lägg bullarna att svalna på galler med bakduken över dem. 

Mandelmassa kan man ju köpa eller göra själv; här är ett enkelt recept;
200 gram mandel (om du skållar dem får du en ljus massa, annars blir den lite mörkare)
1 dl strösocker
1 dl florsocker
väska (vatten, mjölk eller grädde)

Kör strösocker och mandel i mixern eller mixa med stavmixern tills det blir finfördelat. tillsätt florsocker och väska och blanda till önskad konsistens.

Till semlorna blandar du inkråm (skär av toppen på bullen som du sparar och gröp sedan ur lagom del av mitten) som du blandar med mandelmassa och grädde och sedan lägger i hålet efter inkråmet. 
Vispa grädde (ca 1/4 dl per semla) och klicka på innan du lägger tillbaka locket och pudrar lite florsocker på!!!