tisdag 6 december 2011

Pölsa for dummies

Pölsan är älskad och hatad. De flesta har en åsikt om pölsan. Men en sak är i alla fall säker, den är en klimatsmart rätt! Och god enligt min åsikt!

Det tar lite tid att laga, men det blir mycket mat som går att frysa in till flera måltider.
Här kommer ett beprövat recept, men eftersom det är svårt att avgöra hur mycket kött med ben så får du avväga hur mycket korngryn som ska tillsättas. Det är ju också en smaksak, skippa korngryn om du ska ha den som Torgny Lindgren vill ha den... Därför blir det ett recept på hur du ska gå till väga och inte exakta volymer.
Du behöver en syltkastrull, en stor kastrull- 10 l eller större, och en köttkvarn.


Recept
Ben med köttrester, älg eller nöt, gärna med märg (fråga jaktlag, om du känner någon som jagar eller jagar själv) Det ska vara så att du kan koka i en kastrull så be dem såga längre benbitar.
2-4 st Lagerblad
5- 10 st Kryddpepparkorn
5- 10 st Vitpepparkorn
Korngryn
3-6 Gula lökar
salt
peppar
vatten


1. Fyll upp kastrullen med vatten så att det precis täcker upp köttet. Koka upp och låt koka i 4-5 min, ta sedan upp köttet, skölj av det så att allt grums följer med. Diska ur kastrullen och fyll på med nytt vatten, lägg tillbaka köttet och lägg i kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad. Nu slipper du stå och skumma av koket.
2. Koka upp och låt sjuda i 1- 2 tim. Sila av buljongen och spara den till korgrynskoket! Köttet ska nu svalna så att du kan skilja köttet från benresterna.
3. Mal ner köttet och tillsammans med det de råa lökarna.
4. Koka korngrynen enligt förpackningen, men använd buljongen från köttkoket i stället för vatten men glöm ej att ta bort kryddorna först. När grynen börjar bli klara blandar du i det malda köttet och löken. Späd med mer vätska om det behövs. Koka upp och smaka av med salt (det behövs ganska mycket) och peppar.

Servera med stekt ägg, stekt lök, kokt potatis och inlagda rödbetor. Frys in måltidsförpackningar av det som blir över.
Tack mormor, svärmor och mamma för råd och tips!