Sidor

tisdag 20 december 2011

Morotskaka med saffran i långpanna

I långpannan eller ugnsplåten (ser kanske lite tama ut, den gula färgen syns  bättre på kortet nedan)

Så här smarrigt gula blev de!
Saknar du något gott efter julmaten? Här kommer ett superrecept på en kaka som räcker till flera:
Morotskaka med saffransfrosting!

Recept  
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
4 tsk kanel
3 tsk vaniljsocker
6 dl finrivna morötter (ca 5-6 st)
Rivet skal (zest) och saft från en apelsin
2 dl raps- majs eller solrosolja

Frosting:
1 pkt saffran (0,5 g)
rivet skal och saft av 1/2 apelsin
3 dl florsocker
50 g mjukt smör
300 g philadelphiaost

Till dekor t.ex. kokosflingor eller rivet apelsinzest. Frysta lingon passar också att strö på, men spara då tills du ska servera kakan!


1. Sätt på ugnen på 175 grader
2. Smörj och ströa en långpanna till normalstor ugn.
3. Riv allt som ska rivas till kakan, apelsin o morot
4. Vispa ägg och socker pösigt
5. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten
6. Tillsätt rivna morötter apelsinskal och saft samt olja och rör om
7. Häll i formen, ställ i ugnen och grädda ca 25 min. Gör ett provstick med en tändsticka eller potatisticka i mitten av kakan som inte ska vara kladdig om kakan är klar. Ta ur ugn och låt svalna. Under tiden kan du göra frostingen;

8. Vispa smöret till frostingen med 1 dl florsocker till att börja med till en slät massa. Sen kan du blanda i resterande florsocker och philadelphiaost.
9. Stöt saffran och blanda i frostingen tillsammans med apelsinsaft och zest.
10.Bred över kakan och strö över kokos eller dekorera på önskat sätt.

Skär i rutor (blir ca 30 st) och servera eller förvara i frysen tills det är fest! Juligt och göttigt!

Tips! Doppa kniven i varmt vatten och torka av mellan snitten så följer inte frostingen med!