tisdag 6 december 2011

Pepparkakor

Pepparkaksbak för barn!
Pepparkaksdeg är bra eftersom den håller så länge i kylen, ca 2-3 veckor, och då kan man ju dela upp det  roliga på flera bak- nästan som trolldeg! Dessutom är den ju ätbar.

Här kommer ett enkelt recept som du rör ihop en kväll innan baket äger rum (då den ska vila i kylskåp 1-2 dygn). Receptet är hämtat ur Annas Kakbok, Anna Bergenström.

Eksta pepparkakor (ca 150- 200 st)

250 g smör
4 dl strösocker
2 dl sirap
2 dl vatten
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 struken msk bikarbonat
13 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Skiva upp smöret i en bunke och tillsättkryddorna, ställ åt sidan.
2. Mät upp socker, sirap och vatten i en katrull, låt detta koka upp och slå sedan det heta på smör och kryddor och rör om tills smöret har smält. Låt svalna till rumstemperatur.
3. Mät upp mjölet (var lätt på handen så att det inte blir kompakt) och blanda med bikarbonaten innan du rör ner detta i smeten, som ska bli ganska lös. Plasta över bunken eller stoppa i degen i en plastpåse och stoppa i kylskåpet för att svälla 1-2 dagar.
4. Dags för utbakning! Ta fram en bit ur kylen, använd så lite mjöl som möjligt, kavla ut tunt och ta ut figurer med pepparkaksmått. Lägg dem snarast på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200-225 grader i 4-6 minuter.